=۩۞۩_Завій_City-TheBest_۩۞۩=

Головна | Реєстрація | | Вхід
Пт, 29.03.2024, 10:48
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Погода

Погода в села Завій

Соцмережі
Головна » 2010 » Квітень » 13 » Селяни з Грабівки почали часто хворіти на рак
19:45
Селяни з Грабівки почали часто хворіти на рак
По-сусідству розміщений занедбаний склад ракетного палива

Голова Завійської сільської ради Іван Тимків з лікарями фельдшерсько-акушерського пункту обговорює ситуацію із захворюваності в селі
 
Голова Завійської сільської ради Іван Тимків з лікарями фельдшерсько-акушерського пункту обговорює ситуацію із захворюваності в селі (фото: Юрій Тимощук)
Селяни Грабівки Калуського району Івано-Франківської області другий місяць скаржаться на сильні болі голови та різке зростання випадків онкозахворювань. Свої біди прикарпатці пов’язують із Чорним лісом, з одного краю якого розташоване колишнє військове підземне містечко, а з другого, поблизу селища Ценжів, — склади токсичного рідкого ракетного палива типу ”меланж”.

У Грабівку приїхали фахівці з санепідемстанції та Міністерства з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області. Замірювали радіацію.

— Неподалік села колись розташовувалася військова частина, — розповідає сільський голова Іван Тимків, 50 років. — Цей об’єкт був засекреченим. Як і що там зараз — невідомо. Еменесники заміряли радіаційний фон не тільки на військовому об’єкті, але й у селі. Проте прилади зафіксували рівень радіації у кілька десятків разів нижчий, аніж передбачено нормами.

— Виглядає досить дивно, — каже головний лікар Завійської амбулаторіїГалина Струтинська, 40 років. — У місцевості, де ліс і свіже повітря, зростає смертність, зокрема від онкологічних захворювань. Помирають молоді люди працездатного віку. Торік у Грабівці від раку померло двоє осіб похилого віку, а цього року — вже четверо. Троє з них порівняно молоді люди 44–56 років. Іще в селі п’ятеро хворих на рак віком 30–50 років.

У спеку над складами висить легкий серпанок

Військовий об’єкт біля Грабівки перебуває на балансі облдержадміністрації. Колись там будували пункт космічного зв’язку, але об’єкт так і не ввели в експлуатацію. Зараз колишнє військове містечко занепадає.

Неподалік села знаходиться ще один небезпечний об’єкт. На складах зберігають 2,3 тис. т меланжу.

Меланж — це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. На складах Міністерства оборони він  значиться під маркою АК-20К. Це концентрована азотна кислота — легка сполука червоного чи жовтого кольору. Навіть незначне потрапляння меланжу в атмосферу призводить до серйозних і незворотних наслідків для живого організму. Його гранично допустима концентрація становить усього 0,005 мг/л, тому кілька вдихів випарів меланжу є згубними для організму. Тривале перебування у хмарі меланжу без костюма хімічного захисту для людини смертельно небезпечне.

Жителі міст і сіл поблизу складів меланжу навіть не здогадуються, що токсична отрута поступово потрапляє в атмосферу та ґрунт. Згідно з висновками офіційної експертизи, проведеної на замовлення Міністерства оборони України в 2001 році, порушення були виявлені на кожному зі складів зберігання компонентів палива. Концентрація його випарів у сотні й тисячі разів перевищує гранично допустимі норми. Це загрожує здоров’ю людей, особливо під час несприятливої погоди.

Система зберігання меланжу — в аварійному стані.

По-перше, граничні терміни експлуатації складів давно прострочені. По-друге, меланж — кислота, яка з часом роз’їдає будь-який метал. По-третє, для скидання надлишкового тиску ємності обладнані системою дренажу. Влітку за сухої погоди вони ”парують” і меланж потрапляє в атмосферу. Очевидці стверджують, що в спеку над складами висить легкий серпанок.

— Якби була якась небезпека, я б уже знав, — розповідає 44-річний Богдан Скрипник, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Калуської райдержадміністрації. — Інформацією про велику кількість онкологічних хворих я не володію. Всюди хворих на рак багато.

— Ракетне паливо протягом трьох років мають утилізувати, — розповів ”ГПУ” начальник прес-центру Західного оперативного командування Олександр Поронюк.— Оголошено тендер на проведення робіт. Можливо, це буде російська фірма. На складах меланжу побували міністр оборони й губернатор Івано-Франківської області. Ситуація не на стільки загрозлива, щоб бити на сполох.

Переглядів: 1161 | Додав: Smallville | Теги: грабівка, ракетне паливо, склад
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 69
Друзі сайту
» Офіційний сайт Мельничука Василя
» Сайт серіалу "Smallville"
» MediaSoft
» Пошукова система - Google
» Група "Завій" вконтакті
» Facebook
» Супер музичка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024 |